Agjensia Kombëtare e Planifikimit të Territorit
Search Menu

Ishulli mbi Osum

Mars-Maj 2015

Manifesto

Zona e konkursit është njëkohësisht objekti i konkursit dhe zonë testimi. Është një ishull i vogël në një qytet relativisht të vogël të Shqipërisë por me një kontekts historik shumë unikal qendra historike e të cilit është sot pjesë e fondit të trashëgimisë kulturore të UNESCO-s. Ishulli në vetvete, I cili është si vendi i projektit ashtu edhe vendi i testimit, është një territor I lënë mënjanë dhe pasdore nga qyteti, por i cili sidoqoftë ndryshon formë e trajtë herë pas herë për shkak të luhatjeve të ujit në shtratin e Lumit Osum. Prezenca e fortë e këtij aseti në qytetin e Beratit na bën të mendojmë se ky ishull mund të transformohet dhe të kthehet vërtetë në qendër të vëmendjes publike për qytetin, por veçanërisht për zonat përreth tij. Ishulli meriton vëmendjen dhe mendimin e projektuesve që mund t’i japin formë potencialit të tij. Nga ana tjetër, përgjatë historisë së tyre të përbashkët, ishulli dhe uji që rrjedh në brigjet e Lumit Osum, kanë qënë vazhdimisht në ‘përleshjen për të përcaktuar territoret e tyre. Vetëm ditët e fundit, Shqipëria jugore përjetoi përsëri eksperiencën e hidhur të përmbytjeve si edhe të shumë problematikave që e shoqërojnë. Megjithëse përmbytja në vetvete nuk është një fenomen i ri, ajo përsëri i gjen të papërgatitur banorët e zonave që bëhen viktimë e saj dhe si rezultat përsëri kishim një inventar të konsiderueshëm dëmesh dhe pasojash. Ky konkurs ndërkombëtar po shpallet me qëllimin për të lidhur Ishullin e Osumit në Berat me rrjetin e hapësirave të qytetit të Beratit. Kjo thirrje ndërkombëtare është në kërkim të mënyrave ku ajo c’ka quhet urbanen mund të bashkëjetojë me natyrën dhe të jetë njëkohësisht elastike dhe e ripërtëritshme kundrejt çdo fenomeni natyror. Përmes kësaj thirrjeje të hapur, Atelier Albania, synon të tërheqë ekipe me arkitektë, pejsazhistë dhe dezajnera. Qëllimi është që të përftohen koncepte sa më origjinale dhe vizionare për ndërhyrje të karakterit arkitektonik dhe urban për vend-testimin Ishulli i Osumit, si edhe për zgjidhje inovative për zhvillimin e pejsazhit, e mbi te gjitha per nje bashkjetese harmonike midis jetes urbane dhe thesarit natyror. Konceptet duhet të bazohen në parimet që gjenerohen dhe i përgjigjen veçantive të zonës, kërkesave të ushtrimit , si edhe nga parime që bazohen nga eksperiencat e vendeve të tjera.

Çmimet

Çmimi i parë

UNLAB + OpenFabric + Corda + TU Delf

Çmimi i dytë

Felixx Landscape Architects + UNESCO-IHE + Polis University

Çmimi i tretë

KWY + Yellow Office + Jan Bunnin + Studio PS96 + Elian Stefa

Fituesit

ÇMIMI I PARË

Skuadra

UNLAB + OpenFabric + Corda + TU Delf

Ekipi

A. Faoro | B. Costantino | V. Koçi | J. Hajro | A. Hysa | S. Dervishi | F. Mali

G. Kica | F. Rizzetto | D. Rios | G. Vanzetto | E. Paladin | O. Sobels 

L. Besancon | A. Timmeren | F. Hooimeijer | K. Merxhani | E. Zhuleku

Booklet

 

ÇMIMI I DYTË

Skuadra

Felixx Landscape Architects + UNESCO-IHE + Polis University

Ekipi

Michiel Van Driessche  |  Deborah Lambert |  Marnix Vink

Fabrice Wack  |  Sotir Dhamo  |  Ledian Bregasi  |  Antonino di Raimo

Carlijn Klomp | Willem Veerbeek | Thoma Thomai | Willemijn van Manen

Booklet

ÇMIMI I TRETË

Skuadra

KWY + Yellow Office + Jan Bunnin + Studio PS96 + Elian Stefa

Ekipi

R. Gomes  |  F. Benedetto |  P. Stefa |  L. Marter |  M. Nuyens |  L. Mazzoni

A. Menegaldo  |  E. Mossa  |  G. Nava  |  E. Scussolin  |  H. Sieker  |  N. Canepa

V. Mpampatsikos |N. Canepa | V. Mpampatsikos | J. Bünnig | E. Stefa | Dh. Stefa

Booklet

Pjesëmarrësit

Proap + H&S Project Studio5 + Studio Perna + Alfredo Pirri

Mystic Island

João Ferreira Nunes | Andrea Menegotto | Sabina Bollano | Herakle Bollano | Piergiacomo Perna | Alfredo Pirri

Booklet

A&I design + M. Polignano + UFG research + ARKE’ ingegneria

 

Exploring Resilient Ways of "Urban Nature"

I.Hamiti | S.Dragovoja | O.Balla | A.Mandro | A.Voi | M.Polignano | N.Selvaggio | G.Galliani | L.Schepisi | G. Turturro | E.Savino | F.Defilippis | A.Menghini | C. Moccia | M.Montemurro | G.Neglia | G.Resta | F.Calace | A.Piccinni | G.Vitone | G.Angarano | G.Martines | D.Pastore | F.Dellerba

Booklet

Metro POLIS + DSB + 3TI_Lab

A Symbiotic Relationship between Nature and City

Metro POLIS   |   DSB Office   |   3TI_LAB architecture

Booklet

DAR + Endaco + Gjergj Islami + Alfred Lako

 

Affirmative Resilience

Giovanni Durbiano   |   Manfredo di Robilant   |   Alessandro Armando   |   Gjergji Islami   |   Endaco srl   |   Alfred Lako   |   Hilario Isola

Booklet

MikeViktorViktor + PRG°B R architektur + Klodioda

 

Pictures Park

B. Melort | S. Verbruggen | A. Chen | M. Martens | B. Vandemoortel | E. Verdegem | F. Pollo | D. Tytymce | J. Gjocaj | R. Kazazi | J. Otero-Pailos | K. Coremans | Y. Coussement | M. Delbeke

Booklet

Hazbiu Projekt + Siama + S’international + Soudant

The Eyes of Berat

Hazbiu Projekt | S’international | Odile Soudant | Fitim Ballo | Lida Miraj | Petrit Hazbiu | Jean Robert Mazaud | Thierry Melot

Booklet

BEL+sum+insideoutside+E.Muho+l.facja+h.kokona

Osumi Island

BEL architecten | SUM Project | Inside Outside Architecture | Eno Muho | Lorenc Facja | Helidon Kokona

Booklet

Archea Associatti + Atelier4

A new window to the town

G. Polazzi | M. Casamonti | A. Efthimi | L. Andreini | S. Fabi | A. Premti | P. Giustiniani | S. Mantho | R.. Eftimi | S. Monni | U. Frusi | M. Torcini | M. Abazaj | D. Mena | S. Drita | R. Barni | E. Krisiko | M. Nannucci | M. Vita | Sh. Prifti

Booklet

azpml Limited + studioarch4

Osumi River Park

A. Zaera-Polo | M. Llaguno Munitxa | R. Berenguer | G. Fernandez | M. Eijo | D. Chen | E. Arbesú | J. Nebot | Gj. Dushniku | K. Cari | R. Struga | L. Cekrezi | O. Lami | T. Galí-Izard | E. Ellis | D. Payne | A. Chinneck | V. Dushniku

Booklet

Juria

MASSIMO ANGRILLI

Professor of Urbanism at the Architecture Department of Pescara. Member of the teaching body of the PhD “Earth Systems and built environment”. Editor in chief of the online magazine “EcoWebTown”. Editor of the magazine “Piano Progetto Città”. Invited as a jury member of “Prix du Paysage 2006” by the “Ministere de l’Ecologie et du Développement Durable”, France. Invited as speaker by the Directorate of Cultural and Natural Heritage, Council of Europe, in the Fifth Meeting of the Workshops for the implementation of the European Landscape Convention. Invited as lecturer in the Master “Intervenció i Gestió del Paisatge” (Universitat Autònoma de Barcelona) and in the master “Urban Vision & Architectural Design” (Domus Academy, Milano). Consultant in environmental and landscape design and planning for governmental, regional and local authorities: MIBACT; Regions of Calabria, Emilia Romagna, Umbria, Molise, Abruzzo, department of Ferrara... Member of national and international research teams: “Re-Cycle Italy”; “Opere pubbliche e città adriatica. La qualità dei progetti urbani tra i sistemi vallivi e la costa”; “La fascia costiera libica. Patrimonio archeologico e nuovi paesaggi mediterranei”; “LAB.net”; “Landscape Opportuniteis for Territorial Organization”.

LORENZA BARONCELLI

Lorenza Baroncelli is an architect, researcher and curator. She is Associate for Special Projects at the Serpentine Galleries in London, where she is a key coordinator of the Pavilions program. She is also Councillor for Urban Regeneration and International Projects for the city of Mantua as well as Consultant for Urban and Cultural Strategies to Edi Rama, Prime Minister of Albania She has been scientific director of “15 Rooms”, exhibition curated by Hans Ulrich Obrist (codirector of the Serpentine Gallery,London) and Klaus Biesenbach (director of MoMA PS1), designed by Herzog & de Meuron and currently opens at the Long Museum West Bund in Shanghai. In January 2015 she founded, together with Joseph Grima, Antonio Ottomanelli, Marco Ferrari and Elisa Pasqual, White Hole Gallery, a remotely-controlled micro-gallery in Genoa (Italy), combining strategies of artistic practice and journalism to investigate, document and debate the forces — visible and invisible — that shape society and the landscape. In 2014 she has been scientific director of the Swiss pavilion curated by Hans Ulrich Obrist at the Venice Architecture Biennale 2014 including artists and architects such as Herzog and de Meuron, Atelier Bow-Wow, Elizabeth Diller, Tino Sehgal, Olafur Eliasson, Philippe Parreno, Dominique Gonzalez-Foester, Carsten Holler, Ko Joeng-a and Liam Gillick

Arben Biçoku

Is an architect with 30 years of experience, with his own practice, Landro, based in Tirana, Albania. He is a practicing designer, builder, as well as a lecturer at several universities, like the Faculty of Architecture and Urban Planning of the Polytechnic University of Tirana, POLIS University, etc. He has served as an adviser of Territorial Planning Department, in the Municipality of Tirana, for three terms, and for the District of Tirana, for one term. He has written multiple professional publications, on town planning and architecture problems, in professional journals and the daily media. Arben is the author of several projects in the city of Berat. Here to mention the reconstruction and revitalization of Berat in 2010, and many restoration projects for private dwellings in this city. Arben Biçoku has participated in several international juries of urban planning or architecture competitions.

ADALBERTO DEL BO

Adalberto Del Bo, graduated in Architecture at Politecnico di Milano (Aldo Rossi research group), has taught in Pescara, Venezia and Milano Universities. He is full Professor of Architectural and Urban Composition and he is currently teaching Architectural and Urban Design at Politecnico di Milano – Scuola di Architettura Civile. His works constitute an experience that deals mainly with issues of architectural theory and design, along with urban analysis and planning. Besides studying the methods of formation and transformation of cities (mainly in Abruzzo and Lombardy), he combined the attempt at codifying the elements of formal/historical analysis (including issues of rural architecture and landscape construction) with the purpose of identifying the genealogy and the relationships in order to link the two experiences. Besides these interests, supported by publications and students theses, he conducted studies on the settlements form, on topics related to the idea of city (with particular attention to the Modern Movement and to the work of L.Hilberseimer and L.Mies van der Rohe) and to the principles and rules of architecture. Member of Politecnico di Milano Doctorate Board of ‘Architecture, Built Environment and Construction Engineering’, he is Politecnico di Milano delegate for relationships with SouthCentral Asia and Pakistan.

GEORGE BRUGMANS

George Brugmans has been the executive director of the IABR since 2004. He chaired the Curator Team of the 5th IABR: Making City. He is also the executive director of iabr /UP, and as such responsible for the IABR–Ateliers. Before coming to the IABR, in 2004, Brugmans built up an extensive expertise as a producer in the arts and the media. He is the founder and owner of Amago, an Amsterdam based independent film and media production company, that (co) produced films of well-known directors such as Oscar-winner Mike Figgis, Jos de Putter, Klaartje Quirijns and Rob Schröder. He was editor-inchief/ commissioning editor at the VPRO, a Dutch public national broadcaster, As chairman of Bergen, a Dutch film production company, he was one of the producers of Antonia’s Line – Academy Award® (Oscar®) for Best Foreign Film (1995). He (co-) wrote scenarios for feature films, including De Wisselwachter/The Pointsman (released in 1986), and De Vliegende Hollander/The Flying Dutchman (1995). Before moving to film Brugmans had an international career in the performing arts, including being cofounder and the first director of the Springdance Festival in Utrecht (1986-1992), artistic director of the Summerfestival of Salzburg, Austria (1990- 1992), and co-founder and artistic director of the Encontros Acarte Festival in Lisbon, Portugal (1987 – 1990).

EDUART CANI

Mr. Eduart Cani has about 15 years of experience in environmental sector gaining high expertise on environmental management and governance. He was key expert on several important programs and responsible for the development of tens of strategies and plans at national and local level. Eduart has professional expertise as team leader of leading national and regional expert groups on developing planning processes. He has leaded the national process (with line ministries) of analyzing and preparing the national legislation on solid Waste, Water and Wastewater sectors as well as participated in the development of Manuals for those sectors. He has solid expertise on climate change, education, civil society, awareness rising and biodiversity. He has extended experience on trainings and events facilitations with international, national and regional actors, such as government, international organizations and local government.

ARTA DOLLANI

After graduating in Architecture and Urban Planning at the Polytechnic University of Krakow in Poland, she worked for a long period of time in the Municipality of Tirana as urban planner, developing parallely and hereinafter the academic experience in teaching at the Faculty of Architecture. Co-designer of a considerable number of urban studies, urban requalification projects of public spaces, she also owns qualitative experience in design and implementation. Currently directs the Institute of Cultural Monuments, it is co-author of numerous projects on the restoration of monuments, and revitalization of historical and museum centers. The initiator of several partnerships with the Faculty of Architecture, Faculty of History and Philology and non-governmental organizations participating in the IPA projects in the region. The Institute she leads is the focal point of UNESCO for the declared World Heritage properties in the territory of Albania and maintains regular contacts with European institutions on exchanging parallel and successful experiences.Participant and contributor in a series of international conferences and exhibitions on preservation, revitalization and management of cultural assets. Jury member in several international architectural competitions.

EGLANTINA GJERMENI

Sciences. She earned a Master’s’s Degreen in Social Work from the Grand Valley State University, in Michigan, United States (1997-1998). She attended post-graduate studies in Social Work at the University of Tirana, Faculty of Social Sciences (1993-1994). She earned a Bachelor Degree in History from the University of Tirana, Faculty of History and Philology (1986– 1990). In 2009, Eglantina Gjermeni was elected Member of the 18th Legislature of the Assembly of the Republic of Albania, representing the Socialist Party. She was re-elected in the 19th Legislation after the general elections held in 2013. She was successful in heading the Centre of the Gender Balance for Development for 10 years. She is one of the most outstanding gender balance and social experts in the country. In the course of her career, Ms. Gjermeni has attended a series of training courses in Albania and abroad on topics, such as Gender Balance, Project Management, Leadership, Women in Politics, Social Affairs that have been organized by highly reputable international institutions. She is Lecturer at the Social Affairs Department of the Faculty of Social Sciences, University of Tirana since 1995.

NIKO PELESHI

He has graduated with a bachelor’s degree from the Electronic Engineering Department of the Polytechnic University of Tirana with excellent results, receiving the title: Electronic Engineer. In 1989 he graduated from “Raqi Qirinxhi” high school in Korca with a Golden Medal. Mr. Peleshi has had a significant career in the private sector in the city of Korca and from 2001- 2004 he ran with great success the Industrial and Trade Chamber of Commerce of Korca. The political career of Mr. Peleshi starts in October of 2004 when he was elected to be Prefect of the District of Korca, he was also elected as the Mayor of the City of Korca later on. Mr. Peleshi is a member with full rights to the Committee of Monitoring of the Local and Regional Congress of Authorities at the European Council.

EDUARD SHALSI

After graduating in Biology and Chemistry in 1990 he worked as a Teacher and then moved to Greece. Returning from Greece he joined the banking sector working initially in the deposit department. After 8 years as a banker Eduard switched to the insurance sector, becoming general manager of the largest Albanian insurance company with branches in Kosovo and Macedonia. In 2004 he started working at the Municipality of Tirana as mayor’s chief of cabinet and later as a deputy mayor of Tirana. From 2009 he is a member of Albanian Parliament, and member of the assosation and stabilisation committee EU-Albania. Chairman of the permanent parlamentary commission on production activities, trade and environment.

PHILOMENE VAN DER VLIET

After her training as a musician at the conservatory of Utrecht, Amsterdam and The Hague, Philomene van der Vliet studied landscape architecture in Arnhem, London and Amsterdam. As a guest teacher she works at the Academy of Architecture in Amsterdam, the Rotterdam Academy of Architecture and the HKU in Utrecht. After working as a designer and freelance designer for several renowned Dutch offices, she started Vliet Landscapes in 2007 which has been a independent entity in the design collective Atelier by Bali for 6 years. Since 2012 Jan Maas en Philomene van der Vliet joined forces and founded BOOM Landscape.

Partnerët