Agjensia Kombëtare e Planifikimit të Territorit
Search Menu

Newsroom

Leksion i Hapur me GIZ për Kodin e Ndërtimi në THETH dhe Udhëzuesin Prakik të Fshatrave të Bregdetit të Himarës

Në datën 14 Nëntor, ora 17:30, Agjencia Kombëtare e Planifikimit të Territorit së bashku me GIZ - The Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH, në kuadër të Programit “100 Fshatrat”, organizojnë Leksion të Hapur mbi prezantimin e:

  1. Udhezuesit mbi trashëgiminë ndërtimore në Theth;
  2. Udhezuesit praktik për mbrojtjen dhe ruajtjen e banesave tradicionale në fshatrat e bregdetit të Himarës

Prezantimet do të realizohen nga ekspertet që kanë punuar për hartimin e tyre.

Qëllimi kryesor i këtij Leksioni është për t’i ardhur në ndihmë procesit të punës kërkimore dhe praktike të Grupeve në Akademisë 100+ Fshatrat.

Në këtë Leksion të Hapur, do të jenë të ftuar të gjithë grupet e punës, të plota, por edhe studentë e profesionistë të tjerë të interesuar.

Besojmë se prezantimi i ketyre dy dokumenteve dhe puna e bërë për hartimin e tyre do të jenë burim frymëzimi për punën e grupeve të Akademisë 100+ Fshatrat dhe jo vetëm

Akademia 100+ Fshatrat: Workshopi #2 i Adakemisë 100+ Fshatrat

Në datën 9 Nëntor, Agjencia Kombëtare e Planifikimit të Territorit, në kuadër të Programit “100 Fshatrat”, organizoi workshopin #2, me pjesëmarrjen e 8 grupeve të punës nga Universiteti Polis, përfaqësues të institucioneve publike pjesë e Programit 100 Fshatrat, akademikë nga Universiteti Bujqësor i Tiranës, Fakulteti Ekonomik i Universitetit të Tiranës, Universiteti i Durrësit, Dega Marketing, si edhe ekspertë të tjerë të ftuar për të dhënë kontributin e tyre për modelet e zhvillimit të 100+ fshatrave.

Workshopi #2 i Akademisë 100+ Fshatrat erdhi në vijim të bashkëpunimit me Universitetin Polis, nisur në muajin Shtator 2018, për hartimin e modeleve të zhvillimit të rreth 40 fshatrave, të grupuara në 8 lote.

Objektivi kryesor i këtij workshopi ishte njohja me draftet e para të modeleve të zhvillimit të fshatrave dhe projekt-propozimet konkrete, dhe po ashtu konsultimi tematik i tyre me të gjithë aktorët pjesëmarrës.

Krahas prezantimeve, u zhvilluan edhe tryeza të rrumbullakëta për diskutime sipas temave të veçanta, me kontributin e specialistëve të fushave nga institucionet publike përkatëse dhe universitetet.

Temat kryesore që u diskutuan ishin:

  • Kultura / Etnografia / Historia
  • Natyra / Mjedisi
  • Ekonomia / Turizëmi / Marketingu
  • Bujqësia-Blegtoria / Produktet Lokale / Ushqimi

Workshopi #3 për 8 lotet e bashkëpunimit me Universitetin Polis pritet të zhvillohet në datën 7 Dhjetor.

Akademia 100+ Fshatrat: Dëgjesa në terren për draft modelet e zhvillimit

Duke filluar nga data 27 Tetor dhe për dy javë në vazhdim, në 60 fshatra, pjesë të akademisë 100+ Fshatrat, do të zhvillohen dëgjesa me banorët e zonës me qëllim prezantimin e draft modeleve të zhvillimit dhe projekt-propozimet konkrete.

Takimet do të zhvillohen nga grupet e punës përkatëse për cdo LOT dhe do kenë një kalendar si më poshtë:

LOT 6

Shesh – 2 Nëntor

Pezë – 2 Nëntor

Pëllumbas – 3 Nëntor

Shëngjergj – 4 Nëntor

LOT 7

Marikaj – 30 Tetor

Laknas – 31 Tetor

Prezë – 5 Nëntor

Radë – 7 Nëntor

LOT 8

Gërmenj – 27 Tetor

Vilë Bashtovë – 28 Tetor

Karpen – 29 Tetor

Gjepalaj – 30 Tetor

Metallaj – 30 Tetor

Shënavlash – 31 Tetor

LOT 9

Dardhë – 5 Nëntor

Rrajcë – 7 Nëntor

Gjinar – 8 Nëntor

Shushicë – 9 Nëntor

LOT 10

Seferan – 5 Nëntor

Kozarë – 6 Nëntor

Malas Breg – 7 Nëntor

Shtërmen – 8 Nëntor

Pajovë – 9 Nëntor

LOT 11

Sotirë – 5 Nëntor

Kapinovë – 7 Nëntor

Blezenckë – 8 Nëntor

Roshnik – 9 Nëntor

LOT 12

Zvirinë – 28 Tetor

Zaroshkë – 29 Tetor

Gurras – 30 Tetor

Tushemisht – 31 Tetor

Lin – 1 Nëntor

LOT 13

Drenovë – 29 Tetor

Boboshticë – 30 Tetor

Dardhë – 31 Tetor

Voskopojë – 1 Nëntor

LOT 17

Peshtan – 1 Nëntor

Peshtan – 2 Nëntor

Maleshovë – 3 Nëntor

Kosinë – 4 Nëntor

Leusë – 5 Nëntor

LOT 18

Dhoksat – 2 Nëntor

Dhoksat – 3 Nëntor

Zhulat – 4 Nëntor

Nivicë – 5 Nëntor

Roshnik – 7 Nëntor

LOT 19

Labovë – 3 Nëntor

Nepravishtë – 4 Nëntor

Antigone – 5 Nëntor

Sotirë – 6 Nëntor

LOT 21

Lukovë – 27 Tetor

Vuno – 28 Tetor

Kuç – 29 Tetor

Kuç – 30 Tetor

Dhërmi – 31 Tetor

LOT 22

Mesopotam – 10 Nëntor

Rusan – 10 Nëntor

Çukë – 11 Nëntor

Mursi – 11 Nëntor

Akademia 100+ Fshatrat: Takim me Kryeministrin në Shishtavec, në kuadër të programit kombëtar “100 Fshatrat”

Në datën 31 Tetor, Agjencia Kombëtare e Planifikimit të Territorit, në kuadër të Programit “100 Fshatrat”, mori pjesë në takimin e zhvilluar në Shishtavec me pjesëmarrjen e Kryeministrit, Koordinatores Kombëtare të Programit “100 Fshatrat”, ministra, drejtues të administratës publike, përfaqësues të komunitetit të zgjedhur në Parlament, etj.

Shishtaveci është pjesë e programit të “100 fshatrave”, ndaj Kryeministri Edi Rama përmes fjalës së tij nxiti projektet për zhvillimin e agroturizmit në këtë zonë.

“Ne do të stimulojmë të gjithë ata që kanë një projekt. Vitin e ardhshëm ne do të vendosim edhe më shumë fonde në drejtim të agroturizmit dhe flas për para që i shkojnë në dorë atyre që duan të merrem me agroturizmin dhe jo për kredi apo borxhe. Kjo është një mënyrë ku shteti kontribuon drejtpërdrejtë duke mbështetur projektin e një familjeje, të një investitori apo emigranti”, – tha Rama.

“Transformimi i Shishtavecit në një destinacion të rëndësishëm turistik për turizmin dimëror do të kthehet shumë shpejt nga një ëndërr në një realitet shumë të prekshëm” – deklaroi Kryeministri Edi Rama, ndërsa prezantoi projektin e dy djemve nga Kukësi, të cilët së bashku me investitorë dhe specialistë sllovenë do të ndërtojnë një resort skish në këtë zonë.

“Rezulton se Shishtaveci ka qenë zonë skish që nga viti 1914-1918, koha e Luftës së Parë Botërore, kur austro-hungarezët zhvillonin gara me ski. Ne jemi shumë të bindur se përfshirja e Shishtavecit në programin e “100 fshatrave” dhe masterplani i Shishtavecit janë një garanci se shumë shpejt do të shikojmë zhvillime të rëndësishme” – shtoi ai në fund.

“Programi “100 Fshatrat” ku bën pjesë edhe Shishtaveci synon të sjellë një model zhvillimi për turizëm në katër stinët e vitit”, theksoi në fjalën e saj Koordinatorja Kombëtare e Programit “100 fshatrat”, znj. Elva Margariti.

“Në rastin e Shishtavecit e veçanta qëndron te fakti, se ky fshat mund t’i kalojë kufijtë e Shqipërisë” – shtoi në fund ajo.

“Natyra, faktori kulturor e social dhe infrastruktura janë tre komponentë që i gjejmë në zonën e Shishtavecit në Kukës”, kështu u shpreh, drejtoresha e Përgjithshme e Agjencisë Kombëtare për Planifikimin e Territorit, znj. Adelina Greca.

“Natyra e Shishtavecit është e ndarë mes tre produkteve që na dhuron natyra, kemi pyje, livadhe edhe tokë bujqësore. Kjo tregon edhe mbështetjen e modelit të zhvillimit, një model i bazuar në turizëm, por edhe në prodhime bujqësore dhe blegtorale, përpunimin e tyre në zonë, si dhe në promovimin e natyrës nëpërmjet zhvillimit të aktiviteteve turistike” – nënvizoi ajo.